Tuetut hankkeet

2020:  Anssi Mänttäri ja Heikki Takkinen - näytelmäelokuva "Lennart"

           Elo Viiding ja työryhmä - Paavo Haavikon Kootut runot - teoksen kääntäminen ja julkaiseminen viron kielellä

2019:  Loobs X Micas 

           Teatteriryhmä Linnunimi

           Viron suomen kielen opettajien seura ja Vironkielisen opetuksen seura 

2018:  Nordic Design Society - 15 000 €

2017:  Teater NO99 ja Jalostamo-kollektiivi - 15 000 €

 

LUE LISÄÄ APURAHOJEN SAAJISTA:

2018

Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön toinen stipendi luovutettiin muotoilutyöryhmälle

Suomalais -virolaisen kultuurisäätiön toinen stipendi myönnettiin 21. maaliskuuta 2018 Tallinnassa Nordic Design Societylle. Kyse on suomalais-virolaisesta design-projektista, jossa muotoillaan uusi pohjoisen kulttuurin identiteetti. Yhteensä 15 000 euron stipendin vastaanottivat Katrin Koit ja Eeva Sivula. Stipendin luovutti Viron kulttuuriministeri Indrek Saar.

- Nordic Design Society toteuttaa hyvin säätiön tavoitetta tukea hankkeita, jotka on suunnattu maittemme rajojen ulkopuolella, totesi säätiön toimitusjohtaja Jaana Vasama. Pohjoisen ilmettä kuvaavat tuotteet tähtäävät mm. Ranskan markkinoille. Ensimmäiset mallistot julkistetaan tänä keväänä.

Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön ajatus sai alkunsa 2008 entisen Suomen Viron-suurlähettiläs Jaakko Blombergin ja Pohjoismaisen Investointipankin varapääjohtajan Gunnar  Okkin laatimassa raportissa Suomen ja Viron mahdollisuuksista.

- Maidemme suhteet ovat kenties paremmat kuin koskaan. Miksi tällaista säätiötä sitten tarvitaan? Esimerkiksi siksi, että nuorempien sukupolvien kanssakäyminen on vähenemässä. Yhteistyöllä voidaan tukea yhteistä kulttuurin tekemistä siten, että se voi toimia myös vientiartikkelina, totesi Gunnar Okk.

Kulttuuriministeri Indrek Saar ilmaisi tyytyväisyytensä siihen, että että yritykset ottivat aloitteen säätiön luomisessa. Viime vuonna valtiot antoivat toisille satavuotislahjoina huomattavan panostuksen säätiön pääomaan, Suomi kuusi miljoonaa ja Viro 700 000 euroa.

Kulttuurisäätiön ensimmäinen stipendi luovutettiin joulukuun alussa Helsingissä. Sen sai teatteri NO99:n ja Jalostamo-kollektiivin yhteinen projekti Rännurahvas.

Lisätietoa:

Jaana Vasama, Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön toimitusjohtaja,
+ 358 50 560 6328, jaana.vasama@tuglas.fi

KUVA: Hannele Valkeeniemi / Suomen suurlähetystö

Katrin Koit ja Eeva Sivula muotoiluhanke Nordic Design Societysta vastaanottivat suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön jakaman stipendin Tallinnan Tiedeakatemiassa 21.3.2018.


APURAHAN MERKITYS

Anna Lipponen, näyttelijä ja Jalostamo2n taiteellinen johtaja kertoo, mitä vuoden 2017 stipendillä tehtiin ja mitä yhteistyöprojektista seurasi

Suomalainen Teatteri Jalostamo2 ja virolainen Teater NO99 toteuttivat vuonna 2018 yhteistyöproduktion NO30 Narrien laiva (Kihnu Jönn). Teos sai ensi-iltansa Tallinnassa Sakala 3ssa 7.syyskuuta 2018. Yhteistyö oli ainutlaatuinen. Se merkitsi Jalostamo2lle (ent. Jalostamo-kollektiivi) uuden vaiheen alkua ja samalla teos jäi historiankirjoihin NO99n viimeisenä teoksena.

-Teos oli meille alku sellaiselle uudelle, joka määrittää meidän suuntaa edelleen. Se oli minulle näyttelijänä hieno mahdollisuus työskennellä NO99n huikean ensemblen kanssa heidän viimeisessä teoksessaan. Yleensähän loput ovat alkuja ja niin se oli nytkin. Jos teatteri loppuu niin taiteilijat jatkavat matkaansa uusiin suuntiin. Parhaillaan työskentelen dramaturgi Laur Kaunissaaren ja näyttelijä Ragnar Uustalin kanssa meidän Ice Ice Baby -teoksessamme. Ja uusia suunnitelmia on luvassa. Joskus stipendit konkretisoivat juuri oikealla tavalla paljon ja nyt tällä oli meille erittäin iso merkitys. Kiitos siitä vielä. (

Teater NO99 / Jalostamo2: NO30 Narrien laiva (Kihnu Jönn) Kuva: Tiit Ojasoo