Tuetut hankkeet

2023:

1) East Film Oy  + työryhmä: My Ukrainian Rhapsody -dokumenttielokuva                     

2) DocPoint Tallinn: DocPoint FINEST Market – alustan luominen suomalaisten ja virolaisten dokumenttielokuvien kansainvälisen levityksen edistämiseksi vuosina 2023-2024                

3) Historoitsijat ilman rajoja: Suomalais-virolaisen historiadialogin pilotointi                    

4) Tallinnan Yhteislukio ja Kouvolan yhteislukio: viron ja suomen kielen opettamisen kehittämiseksi vuosina 2023-2026                                                                                      

5) Musiikkikeskus Resonaari: virolaisten ja suomalaisten vammaismuusikoiden vierailuihin, työpajoihin ja yhteissoittoon + konsertteihin 

 

2022:  

 1) Defunensemble - teostilaukseen säveltäjä Märt-Matis Lilliltä. Teos esitetään Tallinnassa, Helsingissä ja Kööpenhaminassa sekä nykymusiikkifestivaalilla Saksassa.

 2) Kogo Galleria - My Bitter Sweet Frankenstein Body – näyttelyn järjestäminen Turun Titanik-galleriassa. Näyttelyn kuraatorina on Šelda Puķīte.

 3) Alisson Kruusmaa - Sellokonserton säveltäminen tilausteoksena Martti Rousille ja sinfoniaorkesterille. 

 4) Työryhmä Petri Laukka, Ari Turunen ja Erik Sepping -Paha meri, hyvä meri – Itämeren ihmeellinen historia – tietokirjan kirjoittamiseen ja aineiston koontiin. 

 5) Runolaulu-Akatemia - Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden 2023 ohjelman toteuttamiseen URALIC keskuksen (Viro) kanssa.

 6) Tanssiryhmä Gruppen Fyra ja Fine5 Dance Theatre - Nykytanssiryhmien kulttuurivaihtoon..

 

2021:  

1) Työryhmä Kiur Aarma, Jaak Kilmi ja Juha Flinkman - Sodan sumua / Sõjaudus – tv-dokumenttisarjan käsikirjoittamiseen ja tuottamiseen.

 2)  Animatricks International Animation Festival - Viro-Suomi Oneline-seminaarin järjestämiseen osana kansainvälistä Animatricks-festivaalin ohjelmistoa. 

 3)  Finno-Ugric Film Festival / NGO FUFF - Venäjän Hanti-Mansian nuorille suunnatun elokuvaleirin järjestämiseen, jossa suomalaiset ja virolaiset  elokuva-alan ammattilaiset opettavat Hanti-Mansian nuoria. Lisäksi apurahalla tuotetaan kiertonäyttely „Our indigenous friends“, joka perustuu Hanti-Mansian nuorten elämän dokumentointiin usean vuoden ajalta.

 4)  Kulturföreningen Katrina - „Lisbeta – en trollkona skall du icke låta leva“  - oopperan tuottamiseen. Ooperan säveltäjä on islantilainen Karólina Eiriksdóttir, laulajat ovat suomalaisia ja esityksen orkesterina toimii Estonian sinfonietta.

 5)  Pixelache Helsinki 2021 Festival: - Audiovisuaalisen taiteen onelinefestivaalin toteuttamiseen. Festivaalin osana toteutetaan neljä audiovisuaalista siltaa Helsingin, Tallinnan ja New Yorkin välillä. Projekti sisältää neljä tapahtumaa, jotka toteuttavat Pixelache Helsinki, e­-lektron Tallinn, Aavistus Festival Helsinki ja Public Art Action New York. Osana projektia on taiteilija Merle Karpilta tilattava uusi audiovisuaalinen teos „nature as magic“.

 

2020:  

 1) Anssi Mänttäri ja Heikki Takkinen - näytelmäelokuva "Lennart"

  2)Elo Viiding ja työryhmä - Paavo Haavikon Kootut runot - teoksen kääntäminen ja julkaiseminen viron kielellä

 

2019:  

 1)Loobs X Micas 

 2) Teatteriryhmä Linnunimi

 3) Viron suomen kielen opettajien seura ja Vironkielisen opetuksen seura 

 

2018:  

Nordic Design Society 

 

2017:  Teater NO99 ja Jalostamo-kollektiivi - 15 000 €

 

LUE LISÄÄ APURAHOJEN SAAJISTA:

2022

Tanssiryhmä Gruppen Fyra ja Fine5 Dance Theatren yhteistyöhankkeelle myönnettiin 15 000 euroa

Gruppen Fyran toteuttaa teosvierailun Tallinnaan sekä kutsuu virolaisen tanssiryhmän vierailemaan Kaktus-tanssifestivaaleilla. Kaktus-festivaalin teemana on syksyllä 2022 Baltia meets Finland. Festivaalille järjestetään avoin teoshaku, joka on suunnattu baltialaisille ja suomalaisille tanssitaiteilijoille ja ryhmille, jotka haluavat kehittää yhteistyötä Baltian ja Suomen välillä.

Pia Liski Gruppen Fyrasta: "Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön apuraha mahdollistaa Tanssiryhmä Gruppen Fyran ja virolaisen FINE5 Dance Theatren kulttuurivaihtohankkeen toteutumisen syksyllä 2022. Tanssiryhmä Gruppen Fyran tanssiteos The Soiree (Juhlat) vierailee Virossa Tallinassa Fine5 Dance Theatren kutsumana syyskuussa. Vierailun yhteydessä ryhmä osallistuu  verkostoitumistilaisuuksiin, keskusteluihin ja tanssi-workshoppeihin sekä tutustuu Viron nykytanssikenttään ja paikallisiin toimijoihin. Helsingissä puolestaan tullaan näkemään FINE5 Dance Theatren ajankohtainen teos FAKENEWS niin ikään syyskuussa Helsingin Kaapelitehtaalla. Tavoitteena on vahvistaa kulttuurisuhteita maidemme välillä, luoda uutta yhteistyötä suomalaisten ja virolaisten tanssitaiteilijoiden välillä, lisätä ammattitaiteilijoiden verkostoitumista ja luoda pohjaa kulttuurivaihdolle, yhteisproduktioille ja vierailuille. "

 
The Soiree (ohjaus Kauri Honkakoski), kuvassa Virpi Juntti, Pia Liski, Katri Soini ja Tommi Haapaniemi

 

2018

Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön toinen stipendi luovutettiin muotoilutyöryhmälle

Suomalais -virolaisen kultuurisäätiön toinen stipendi myönnettiin 21. maaliskuuta 2018 Tallinnassa Nordic Design Societylle. Kyse on suomalais-virolaisesta design-projektista, jossa muotoillaan uusi pohjoisen kulttuurin identiteetti. Yhteensä 15 000 euron stipendin vastaanottivat Katrin Koit ja Eeva Sivula. Stipendin luovutti Viron kulttuuriministeri Indrek Saar.

- Nordic Design Society toteuttaa hyvin säätiön tavoitetta tukea hankkeita, jotka on suunnattu maittemme rajojen ulkopuolella, totesi säätiön toimitusjohtaja Jaana Vasama. Pohjoisen ilmettä kuvaavat tuotteet tähtäävät mm. Ranskan markkinoille. Ensimmäiset mallistot julkistetaan tänä keväänä.

Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön ajatus sai alkunsa 2008 entisen Suomen Viron-suurlähettiläs Jaakko Blombergin ja Pohjoismaisen Investointipankin varapääjohtajan Gunnar  Okkin laatimassa raportissa Suomen ja Viron mahdollisuuksista.

- Maidemme suhteet ovat kenties paremmat kuin koskaan. Miksi tällaista säätiötä sitten tarvitaan? Esimerkiksi siksi, että nuorempien sukupolvien kanssakäyminen on vähenemässä. Yhteistyöllä voidaan tukea yhteistä kulttuurin tekemistä siten, että se voi toimia myös vientiartikkelina, totesi Gunnar Okk.

Kulttuuriministeri Indrek Saar ilmaisi tyytyväisyytensä siihen, että että yritykset ottivat aloitteen säätiön luomisessa. Viime vuonna valtiot antoivat toisille satavuotislahjoina huomattavan panostuksen säätiön pääomaan, Suomi kuusi miljoonaa ja Viro 700 000 euroa.

Kulttuurisäätiön ensimmäinen stipendi luovutettiin joulukuun alussa Helsingissä. Sen sai teatteri NO99:n ja Jalostamo-kollektiivin yhteinen projekti Rännurahvas.

Lisätietoa:

Jaana Vasama, Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön toimitusjohtaja,
+ 358 50 560 6328, jaana.vasama@tuglas.fi

KUVA: Hannele Valkeeniemi / Suomen suurlähetystö

Katrin Koit ja Eeva Sivula muotoiluhanke Nordic Design Societysta vastaanottivat suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön jakaman stipendin Tallinnan Tiedeakatemiassa 21.3.2018.


APURAHAN MERKITYS

Anna Lipponen, näyttelijä ja Jalostamo2n taiteellinen johtaja kertoo, mitä vuoden 2017 stipendillä tehtiin ja mitä yhteistyöprojektista seurasi

Suomalainen Teatteri Jalostamo2 ja virolainen Teater NO99 toteuttivat vuonna 2018 yhteistyöproduktion NO30 Narrien laiva (Kihnu Jönn). Teos sai ensi-iltansa Tallinnassa Sakala 3ssa 7.syyskuuta 2018. Yhteistyö oli ainutlaatuinen. Se merkitsi Jalostamo2lle (ent. Jalostamo-kollektiivi) uuden vaiheen alkua ja samalla teos jäi historiankirjoihin NO99n viimeisenä teoksena.

-Teos oli meille alku sellaiselle uudelle, joka määrittää meidän suuntaa edelleen. Se oli minulle näyttelijänä hieno mahdollisuus työskennellä NO99n huikean ensemblen kanssa heidän viimeisessä teoksessaan. Yleensähän loput ovat alkuja ja niin se oli nytkin. Jos teatteri loppuu niin taiteilijat jatkavat matkaansa uusiin suuntiin. Parhaillaan työskentelen dramaturgi Laur Kaunissaaren ja näyttelijä Ragnar Uustalin kanssa meidän Ice Ice Baby -teoksessamme. Ja uusia suunnitelmia on luvassa. Joskus stipendit konkretisoivat juuri oikealla tavalla paljon ja nyt tällä oli meille erittäin iso merkitys. Kiitos siitä vielä. (

Teater NO99 / Jalostamo2: NO30 Narrien laiva (Kihnu Jönn) Kuva: Tiit Ojasoo